Meiltä kysytään usein, miten parantaa vuorovaikutusta ja yhteistyötä. Yksi vielä liian vähän hyödynnetty keino on kehittää tunnetaitoja. Tunnetaidot ovat välttämättömiä metataitoja meille kaikille. Esihenkilöille tunnetaidot ovat onnistumisen elinehto.

Parhaimmillaan tunnetaidot auttavat meitä olemaan työpaikoillakin ihmisiä toisillemme sen sijaan, että pakenemme työroolimme taakse. Näin luomme merkityksellisyyttä ja vahvistamme aivojen kaipaamaa yhteenkuuluvuuden kokemusta. Tässä muutama esimerkki, miten tunnetaidot parantavat vuorovaikutusta ja yhteistyötä.

1. Sinut koetaan aidommaksi

Työelämä: tavoitteet, tehtävät, prosessit, tilanteet ja ihmiset herättävät tunteita. Tuntemalla ja ilmaisemalla kokemuksesi rakentavasti teet itsestäsi inhimillisen.

Taito kuunnella omia tunteita auttaa sinua ymmärtämään paremmin myös muita, mikä on hyvä lähtökohta yhteistyölle.

2. Läsnäolosi paranee

Mikäli yrität piilotella tai estää jotakin tunnetta näkymästä, osa energiastasi ja kuluu piilotteluun. Vaikutat poissaolevalta. Kun olet sinut tunteidesi kanssa, seurassasi on luontevaa olla.

3. Sinua on helpompi lukea, ja sanomasi vahvistuu

Valtaosa tunneviesteistä välittyy sanattomasti. Mikäli kerrot asioiden olevan hyvin ja eleilläsi, ilmeilläsi, kehosi asennolla tai äänensävyllä viestität muuta, kuulija hämmentyy. Hänen on vaikea luottaa sanomaasi ja nyt osa hänen energiastaan kuluu viestiesi ristiriitaisuuden ratkomiseen, mikä on poissa sinun kuuntelemisestasi.

Viestisi vahvistuu, kun olet sen kanssa sinut myös tunnetasolla.

4. Innostuksesi – tai välinpitämättömyytesi tarttuvat

Kun kaipaat tiimiläisiltä ja kollegoiltasi innostusta, oletko itse innostunut? Tunne luo tunteita.

Parhaimmillaan tunnistat, mitä tunnetta missäkin tilanteessa kaivataan ja osaat ruokkia sitä.

5. Rakennat luottamusta

Käsittelemättömät asiat kuten näkemyserot etäännyttävät meitä toisistamme. Asioiden kasaantuessa yhteistyöstä tulee vaikeaa, jopa mahdotonta. Anna aikaa ja ole kiinnostunut muiden iloista, huolista ja epävarmuuksista. Sanoita myös omasi. Näin rohkaiset myös muita keskustelemaan asiasta kuin asiasta. Puhuminen yleensä auttaa, puhumattomuus harvemmin.

 

Etätöissä kommunikointiin pitäisi tietoisesti panostaa vielä normaalia enemmän – miksi, lue lisää Helsingin Sanomien jutusta

Jos pohdit, miten parantaa vuorovaikutusta ja yhteistyötä tunnetaitojen avulla
• voit arvioida tunnetaitojasi 
• poimia itsellesi vinkkejä Tunnekoulusta
• tutustua syventäviin tunnetaitovalmennuksiin 

Lue myös, miten tunnetaidot auttavat sinua itseäsi saamaan aikaan tuloksia.

Virpi HaverinenVirpi Haverinen

Virpi Haverinen sparraa, coachaa ja valmentaa onnistumaan ihmisten kanssa –  yhteistyössä, johtamisessa, uudistuksissa ja muutoksissa. Tunteet, ajattelu ja toiminta kiehtovat Virpiä ja hän haluaa auttaa jokaista asiakastaan kaivamaan itsestään parhaan esille hyödyntämällä aivotutkimuksen tuloksia. Virpi on sertifioitu Brain-Based Coach, ESCI (Emotional and Social Competences)-, resilienssi-, tiimisynergia– ja tunnelukkovalmentaja ja FM.

www.toimintakonsepti.fi

 

Jos tykkäsit tästä postauksesta, jaathan sitä eteenpäin, kiitos!