Miten parantaa jaksamista, mietityttää yhä useampia. Lentokoneessa neuvotaan ottamaan happinaamari ensin itselle. Tunnetaidot ovat arjen happinaamari: ne auttavat toimimaan tuloksellisemmin turhauttavissa, hämmentävissä ja jopa pelottavissa tilanteissa.

Metataitoina tunnetaidot myös määrittävät, miten hyvin pystyt hyödyntämään muita taitojasi ja osaamistasi arjessa.

Palauta mieleesi jokin työ- tai yksityiselämän tilanne. Pohdi,

  • mitä muistat siitä näin jälkeenpäin?
  • millaisina pidit mahdollisuuksiasi ratkoa asiaa/tilannetta?
  • miten nopeasti kykenit tunnistamaan olennaisen?
  • miten helppoa oli löytää erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja?
  • mihin ratkaisuun päädyit ja millä perusteella?
  • mikä oli motivaatiosi toteuttaa valitsemasi ratkaisu?
  • minkä lopputuloksen sait aikaan?
  • miten asian/tilanteen hoitaminen paransi jaksamistasi – tai heikensi sitä?

On inhimillistä, mikäli pohdintasi herättivät sinussa uinuvia tunteita: esimerkiksi ylpeyttä tilanteen onnistuneesta hoitamisesta tai epävarmuutta, jos tilanne ei sujunut toivomallasi tavalla.

Mikäli sinua kiinnostaa, miten parantaa jaksamista, tutustu Tunnekouluun.

Yksilöille, työyhteisöille ja jopa yhteiskunnille  

Tunteet vaikuttavat meihin niin yksilöinä, työyhteisöinä kuin yhteiskuntinakin tilanteen ollessa käsillä ja jopa näin jälkikäteen. Ne ohjaavat tapaamme havainnoida asioita, ajatella ja arvottaa, keskustella asioista ja perustella valintojamme, tehdä päätöksiä, reagoida ja toimia yksin sekä yhdessä. Ne määräävät, kuinka hyvin pystymme käyttämään muita taitojamme ja osaamistamme arjessa!

Siksi tunnetaidot ovat meidän kaikkien tarvitsemia metataitoja. Ja siksi meidän on puhuttava tunteista myös töissä. Mitä vaikuttavammassa roolissa olet, sitä enemmän tarvitset tunnetaitoja.

ʺJospa tunne ja järki ovatkin toistensa parhaita kavereita? Tunne kirkastaa tavoitteen ja kertoo, mikä on tärkeää ja merkityksellistä.  Järki auttaa löytämään vaihtoehtoja ja tietoisesti valitsemaan, miten edetä kohti tavoitetta. Tunne antaa virtaa ja sitkeyttä toimia vastoinkäymisistä huolimatta.”

Miten hyvin sinä olet saanut tunteen ja järjen pelaamaan yhteen?

Virpi HaverinenVirpi Haverinen

Teemasta lisää: (muutama valikoitu linkki)

 

Virpi Haverinen sparraa, coachaa ja valmentaa onnistumaan ihmisten kanssa –  yhteistyössä, johtamisessa, uudistuksissa ja muutoksissa. Tunteet, ajattelu ja toiminta kiehtovat Virpiä ja hän haluaa auttaa jokaista asiakastaan kaivamaan itsestään parhaan esille hyödyntämällä aivotutkimuksen tuloksia. Virpi on sertifioitu Brain-Based Coach, ESCI (Emotional and Social Competences)-, resilienssi-, tiimisynergia– ja tunnelukkovalmentaja ja FM.

www.toimintakonsepti.fi

 

Jos tykkäsit tästä postauksesta, jaathan sitä eteenpäin, kiitos!