Esimies – oletko miettinyt, miten tunnetaidot auttavat saamaan aikaan tuloksia? Tunteidensa kanssa sinut oleva esimies pärjää arjen johtamistilanteissa paremmin kuin tunnetaidottomampi kollegansa. Alla viisi näkökulmaa, miksi sinun kannattaa panostaa tunnetaitoihin ihan itsesi vuoksi.

1. Jaksat nähdä vaivaa

Olet varmasti huomannut, että jaksat vääntää itsellesi tärkeiden asioiden parissa vastoinkäymisistä huolimatta. Tunne asian merkityksellisyydestä antaa tekemisellesi suunnan ja virtaa, jotka auttavat niissäkin hetkissä, kun muuten tekisi mieli heittää hanskat tiskiin. Jos jokin tehtävä ei herätä sinussa minkäänlaisia tunteita, mikä on energiasi edistää sitä? Taito vahvistaa tai laimentaa tunnetta auttaa.

2. Pystyt olemaan arvostavan jämäkkä

Tarvitset jämäkkyyttä, kun on puututtava esimerkiksi käyttäytymiseen tai toimintatapaan, työn laatuun tai määrään. Tällä hetkellä monen esimiehen on rohjettava puuttua jaksamisongelmiin.

Jämäkkyyden puutteen taustalla kummittelee usein huoli siitä, mihin tilanne johtaa? Joku pelkää puuttumisen kiristävän ilmapiiriä, toinen työtehon heikkenevän entisestään, kolmas omia taitojaan käydä keskustelua.

Entä jos jämäkkänä pitäisi olla omalle pomolle tai kollegalle? On huomattavasti helpompi toimia arvostavan jämäkästi, kun tunnistat tilanteessa heräävät huolesi ja pelkosi sekä osaat käsitellä niitä jäämättä niihin kiinni.

3. Saat hoidettua epämukaviakin asioita

Kaikki hommat eivät innosta. On väännettävä raporttia, jossa ei näytä olevan mitään tolkkua. On pantava toimeen asioita, joista olisit itse eri mieltä.

Mitä paremmin olet sinut eri asioiden, tilanteiden ja ihmisten herättämien epämukavien tunteiden kanssa, sitä vähemmän on tarvetta siirtää tai lykätä asioiden tekemistä tai tilanteiden ja ihmisten kohtaamista.

4. Pystyt toimimaan fiksusti, vaikka tulisi kuraa niskaan

Esimiesurasi aikana tulet saamaan kuraa niskaasi: jokin tekemäsi, sanomasi, tekemättä tai sanomatta jättämäsi asia herättää muissa tunteita. Tai sitten kyse ei ole lainkaan sinusta, vaan satut sopivasti paikalle ja joudut tulilinjalle.

Hyvät tunnetaidot auttavat sinua ottamaan vastuun omista fiiliksistäsi ja löytämään keinoja toimia näissäkin tilanteissa rakentavasti.

5. Pääset ihmisten iholle

Mitä paremmin olet sinut omien tunteidesi kanssa, sitä helpompaa sinun on tulla toimeen myös tiimiläistesi, kollegoiden ja asiakkaiden kanssa. Opit lukemaan tilanteita tarkemmin ja huomaat, että kullakin tunteella on oma roolinsa asioiden aikaansaamisen kannalta. Hämmennys auttaa ottamaan asioista selvää. Turhautuminen   toimimaan. Pelko, häpeä ja epävarmuus lamauttavat. Uteliaisuus auttaa etsimään vaihtoehtoja.

Esimiehenä tarvitset taitoja sietää, käsitellä, ilmaista, herätellä ja ruokkia monenlaisia tunteita sekä toimia välillä niistä huolimatta.

Kun mietit, miten tunnetaidot auttavat saamaan aikaan tuloksia, pääset liikkeelle vaikka testaamalla omia taitoja tai tutustumalla ToimintaKonseptin Tunnekoulun avoimeen sisältöön. Tunnetaidot edistävät myös vuorovaikutusta ja yhteistyön sujumista, siitä seuraavassa postauksessa.

Virpi HaverinenVirpi Haverinen

Virpi Haverinen sparraa, coachaa ja valmentaa onnistumaan ihmisten kanssa –  yhteistyössä, johtamisessa, uudistuksissa ja muutoksissa. Tunteet, ajattelu ja toiminta kiehtovat Virpiä ja hän haluaa auttaa jokaista asiakastaan kaivamaan itsestään parhaan esille hyödyntämällä aivotutkimuksen tuloksia. Virpi on sertifioitu Brain-Based Coach, ESCI (Emotional and Social Competences)-, resilienssi-, tiimisynergia– ja tunnelukkovalmentaja ja FM.

www.toimintakonsepti.fi

 

Jos tykkäsit tästä postauksesta, jaathan sitä eteenpäin, kiitos!