Valmentavasta otteesta on innostuttu viime vuosina ja sitä käytetään toiminta- ja johtamistapana monessa työyhteisössä. Ja mikä sen parempaa sillä sen avulla autetaan toista, tiimiläistä tai kollegaa, onnistumaan, ajattelemaan ja hyödyntämään omaa osaamistaan paremmin ja jopa löytämään itselle piilossa olevaa osaamista. Sen sijaan, että annetaan kaloja, opetetaan kalastamaan. Ja jossain vaiheessa toinen oppiikin kalastamaan omatoimisesti. Loistavaa! Pystyn. Onnistun. Opin. Mahtavia tyyppejä, joissa on potentiaalia vaikka mihin. Valmentamiseen menee vähemmän aikaa. Voimaantumista. Energiaa.… Loistojuttuja niin työhyvinvoinnin, aikaansaamisen kuin jaksamisenkin kannalta!

Välillä kuitenkin tuntuu, että valmentavasta otteesta on tullut kaikkivoipa, kaikkiin tilanteisiin sopiva ratkaisu. Kuitenkin on tilanteita, jolloin sen käyttö saattaa aiheuttaa turhautumista puolin ja toisin, vähentää motivaatiota tai sitoutumista tekemiseen, tai aiheuttaa turhaa lisäkuormitusta.

Ja koska moni kokee työelämän jo kuormittavana, on tärkeää tunnistaa tilanteita, jolloin valmentava ote ei toimi.

Yksi hyvin tyypillinen tilanne, mihin törmäämme kollegani Virpin kanssa usein on:

Haasteita jaksamisen kanssa

Jos jaksamisessa on haasteita, on turha kuvitella, että pystyy kaivamaan muistista tietoja ja rakentamaan aivoissa uusia kytköksiä, mitä ratkaisun löytäminen valmentavalla otteella edellyttää.

Voi olla etteivät perusedellytykset aivojen toiminnalle ole kunnossa. Lepotila jäänyt liian vähälle, ravintoaineet eivät riitä – aivot ovat muuten energiasyöppö kuluttaen noin viidesosan tarvitsemastamme energiasta… Voi olla, että hermoston ylivireystilasta on tullut jatkuvaa, jolloin hyvä stressi on kääntynyt pahaksi, kuormitusta aiheuttavaksi. On pudottu kuoppaan ja jääty kaivamaan sitä syvemmäksi. Käydään ylikierroksilla. Hyökätään tai puolustetaan. Tai lamaannutaan eli on jämähdetty kuopan pohjalle hermoston jäätyä alivireystilaan.

Näissä tilanteissa on parempi kysyä, haluatko neuvon, valmiin ratkaisun vai että autan ratkomaan?

Ja toki, jos toinen on hetkellisesti pudonnut kuoppaan, on hyvä auttaa ensin pois kuopasta ja sitten vasta hyödyntää valmentavaa otetta.

Tunnistatko sinä, kun toisella on jaksamishaasteita?
Kiinnitätkö huomioita muutoksiin käyttäytymisessä ja toiminnassa?
Hahmotatko, mitä kaikkea toisella on meneillään ja millainen on hänen kuormitustasonsa?

Ja koska kuten lentokoneessa on ensin varmistettava happinaamari itselle ennen kuin auttaa toista: tunnistatko milloin sinulla on haasteita jaksamisessa? Alkuun voit päästä vaikkapa tutustumalla Virpin blogiin: 5 muutosta, jotka viittaavat aivojen ylikuormitukseen.

 

Lisää havaintoja väärinymmärryksistä ja harhoista työelämässä, aivoston ja hermojen tiloista, jaksamisesta ja aikaansaamisesta seuraavissa postauksissa.

 

Sari LaitinenSari Laitinen

Sari Laitinen sparraa, valmenaa ja coachaa asiantuntijoita, esihenkilöitä ja tiimejä vähentämään kuormitusta ja saamaan aikaan parempia tuloksia. Ihmismielen toiminta, tunteet ja ajattelu ovat Sarin sydäntä lähellä. Sari on sertifioitu Business Coach©, sosiaalisten ja tunnetaitojen ESCI (Emotional and Social Competences)-, resilienssi- ja tiimisynergiavalmentaja ja KTM sekä HAUS-kumppani johtamisen koulutuksissa ja valmennuksissa & työyhteisövalmennuksissa. Työn ohella Sari tekee väitöskirjaa mindsetistä Aalto-yliopistossa tuotantotalouden laitoksella.

www.toimintakonsepti.fi

 

Jos tykkäsit tästä postauksesta, jaathan sitä eteenpäin, kiitos!