Jos teet töitä päälläsi, ei ole sama, missä kunnossa tärkein työkalusi on. Mistä tunnistaa aivojen ylikuormitus? Kiinnitä huomiota muutoksiin alla luetteluissa tekijöissä, jotta pystyt puuttumaan tilanteeseen mahdollisimman varhain. Perustyöstä kun on tullut aiempaa stressaavampaa, eikä kuormitukselta välty työstään innostuneinkaan.

1. Uniongelmat

Muutokset nukkumisessa ovat usein ensimmäisiä merkkejä, että aivot ja hermosto käyvät ylikierroksilla. On vaikea nukahtaa, kun tekemättömät työt ja huolet täyttävät mielen tai herättävät keskellä yötä. Minua valvottaa innostus. Se toki tuntuu mukavammalta kuin huolet, mutta heikentää unta ja palautumista. Jokainen nukkuu satunnaisesti huonosti. Jos tilanne jatkuu, kannattaa pohtia: Millä rauhoitan itseni uneen? Entä miten nukahdan yöllä tarvittaessa uudelleen?

2. Kognitiiviset taidot kärsivät

Ylikuormitus vaikuttaa myös kognitiivisiin toimintoihin: mm. muisti pätkii, on vaikea keskittyä tai tehdä päätöksiä. Saman tekstin voi joutua lukemaan moneen kertaan ymmärtääkseen lukemansa tai mieleen palauttaminen vaatii pinnistelyä. Kun järkiaivot eivät toimi kuten aiemmin, voi jopa pelätä olevansa menettämässä järkensä, kuten eräs coachattavani totesi.

3. Työhön tuhrautuu enemmän aikaa

Vai oletko huomannut, että ennen nopeasti sujuneet tehtävät vievät aiempaa kauemmin? Kun aikataulut paukkuvat ja luottamus omiin kykyihin ja taitoihin kärsii, moni jopa kyseenalaistaa koko ammattitaitonsa. Itse-epäilys rassaa entisestään.

4. Ärtymys

Itselle tyypillinen kuormituksen merkki on ärtymys. Ollessani ns. ”hyvässä hapessa” pystyn suhtautumaan myötämielisesti niin pieniin kuin isoimpiinkin vastoinkäymisiin. Kuormittuneena jopa pikkuasiat voivat aiheuttaa ärtymystä ja ärräpäitä. Tämä toimii itselläni oivana mittarina sille, että on aika tehdä jotain.

5. Virheet

Rutiinitehtävät sujuvat kuormittuneenakin aluksi kohtuullisesti. Mitä monimutkaisemmasta tehtävästä on kyse, sitä enemmän tarvitsemme aivojamme. Niinpä virheet vaativissa tehtävissä voivat auttaa sinua pääsemään kuormituksen jäljille.

 

Mikäli huomaat muutoksia, eikä niille löydy muita selityksiä kuten tunnistettu sairaus, kannattaa hakea apua esim. esihenkilöltä, HR:ltä tai työterveyshuollolta. Ja aivojen hyviin toimintaedellytyksiin kannattaa panostaa jo ennen kuormitusta. Lisää aivoista ja hermoston tiloista seuraavassa postauksessa.

Virpi HaverinenVirpi Haverinen

Virpi Haverinen sparraa, valmentaa ja coachaa asiantuntijoita, esihenkilöitä ja tiimejä vähentämään kuormitusta ja saamaan aikaan parempia tuloksia. Motto: aivoymmärrys helpottamaan arkea ihan jokaiselle! Virpi on Brain-Based Coach, ESCI (Emotional and Social Competences)-, resilienssi-, tiimisynergia– ja tunnelukkovalmentaja ja FM sekä HAUS-kumppani johtamisen koulutuksissa ja valmennuksissa & työyhteisövalmennuksissa.

www.toimintakonsepti.fi

 

Jos tykkäsit tästä postauksesta, jaathan sitä eteenpäin, kiitos!