Tanssituntini kestää 75 minuuttia. Siinä ajassa ehdin treenata tekniikkaa ja ilmaisua, vetää sykkeellä paitani läpimäriksi. Kaivaa itsestäni esille eri hahmoja ja vaihtelevia tunnetiloja. Ja mikä parasta, olla osa huippuporukkaa, jossa mokailu on sallittua ja jopa suotavaa – parempi vetää överit kuin vajarit. Mitä tanssituntieni oivalluksista haluaisit poimia omaan tiimiisi?

1. Ole oma inhimillinen itsesi
Tunnille saa tulla ja siellä olla omana itsenään, se riittää. Niin 40 vuotta tanssinut konkari, elämänsä ihka ensimmäiselle tunnille tullut vasta-alkaja kuin opettajakin. Tanssijoiden erilaisuus haastaa opettajan ja koko ryhmän. Miten oppia puhumaan yhteistä kieltä? Entä miten solahtaa uutena vetäjänä tai jäsenenä porukkaan, joka on vuosien saatossa kokenut yhtä sun toista? Miten ottaa uudet tulijat vastaan niin, että he tuntevat itsensä tervetulleiksi? Luottamusta ruokkivat mm. asenne, oppimisen halu, kyky jakaa osaamistaan sekä kohdata jokainen yksilöllisesti ja inhimillisesti, ilman rooleja.

2. Laita itsesi likoon – näytä esimerkkiä
Jos tarkoitus on hullutella – hulluttele! Kun haluat enemmän asennetta, tunnetta ja eläytymistä, näytä esimerkkiä. Elä todeksi sitä, miten toivot toimittavan. Aitous ja kiinnostus välittyy – ja tarttuu.

3. Tsemppaa ja kannusta
Parhaina päivinä askeleet osuvat kohdilleen, heikompina ei ole kuin kaksi vasenta jalkaa. Kaikilta löytyy vahvuuksia: joku on teknisesti taitava, toisen ilmaisu on omaa luokkaansa, kolmas tulee asenteella ettei mikään ole mahdotonta, neljäs muistaa pitkät askelkuviot. Jos piruetti pyörii, vedä tuplat! Kun toinen osaa, opin minäkin. Jokaisella on myös omat kasvunpaikkansa. Mikä ei suju vielä tänään, onnistuu paremmin jo seuraavalla kerralla, kun aivot ovat saaneet työstää asiaa viikon. Ja aina voi kysyä! Opettaja ja ryhmä valaa uskoa silloinkin, kun tekisi mieli luovuttaa – You can do it! Jos ei heti, seuraavalla kerralla. Tsemppi jatkuu FB-ryhmässä.

4. Opi nauttimaan matkasta, näytös on bonus
Ensimmäisinä vuosina sain kicksit näytöksistä. Edelleen ne ovat piste iin päällä ja kevään kohokohta, joka hitsaa porukkaa vielä entistä tiiviimmin yhteen. Silti arkisesta treenistä, perustunnista, on tullut viikon huippuhetki. Vaikka raahautuisi paikalle rättiväsyneenä, tunnilta lähtee virtaa täynnä. Omalla innostuksellaan vetäjä ja ryhmäläiset saavat toisensa venymään suorituksiin, joista ei kauden alkaessa olisi uskaltanut edes unelmoida. Kolmiminuuttinen stagella on joskus hetki, josta ei jälkikäteen muista juuri mitään. Parhaimmillaan nautinto, tähtihetki, joka lipuu aivan liian nopeasti ohi.

Tunnin ja vartin lopputulos?

#Porukka treenaa omalla ajallaan – keskenään. Erityisesti ennen kevätnäytöstä, mutta myös vuoden mittaan, jotta jokaisesta tunnista saisi kaiken irti.
#Kaveria ei jätetä. Olipa sitten kyse mooveista, vaatteista, maskeerauksesta, esiintymisjännityksen käsittelystä. Vinkkejä jaetaan auliisti, samoin käytännön apua.
#Ollaan yhdessä hyviä, opitaan ja kehitytään. Jokainen haastaa itseään ja toinen toisiaan, jotta olisimme parhaimmillamme ryhmänä.

Tanssikengät odottavat kuuliaisesti kaapissa elokuuta ja uuden lukuvuoden alkua. Tuntia ja varttia, joiden aikana saa itsestään esille jotain sellaista, mitä ei tiennyt edes löytyvän. Joka viikko.

Kiitos huippumimmit Taina Ilmarinen ja Elina, Greta,  Heidi,  Japi, Jenni, Leenat,  Marjo, Maira, Mirva, Sanja, Sanna, Sari, Siro & Reetta <3.