Sijainti keskustassa. Hyvät kulkuyhteydet niin julkisilla kuin omalla autolla. Valoisat, avarat ja korkeat tilat. Pukuhuone toki vain naisille. Eli melkein ideaali toiminnalle. Ja sitten puun takaa vihjaus vuokranantajalta: olisiko aika muuttaa?

Miten sinä reagoisit? Olisitko vihainen, turhautunut, masentunut tai peloissasi? Uhrimielialalla? Ei tästä mitään tule. Emme tule kuitenkaan vastaavia löytämään, sillä ihan mikä tahansa tila tai sijainti ei käy. Toiminta tulee varmasti kärsimään… Märehtisit elämän epäoikeudenmukaisuutta. Näkisit uhkia uhkien perään. Sitä ettet onnistu.

Vai näkisitkö muutoksen haasteena ja mahdollisuuksina? Sitä, että löydät vielä paremmat tilat vähintään yhtä hyvällä sijainnilla. Pukuhuoneen miehille. Yhden vessan lisää. Katutason näkyvyyttä, jotta nimi tulee tutuksi ohikulkijoille. Ilmaista markkinointia. Lisää asiakkaita…

***
Suhtaudumme äkillisiin muutoksiin eri tavalla. Yksi voi sortua negatiiviseen märehtimiseen. Hanskat tippuvat eikä mistään tule mitään. Toinen pomppaa kuin vieteriukko nopeasti ja tehokkaasti takaisin normaaliin rytmiin. Yhdelle pieni muutos voi olla suuri. Ja positiivinenkin muutos voi yllättää.

Osalla meistä on luontaisesti vahva paineensietokyky. He tokenevat nopeasti muutoksesta. Heidän mielen muskelinsa ovat kimmoisia. He ovat resilienttejä. Osalla paineensietokyky on vahvistunut kohtaamalla isompia ja pienempiä haasteita elämän myllerryksessä – ja oppimalla niistä. Osa ehkä kaipaisi vielä hieman kehittämistä, minä mukaan lukien.

Resilientti ihminen luottaa kykyynsä vaikuttaa tilanteisiin. Hänellä on taitoa nähdä mahdollisuuksia uhkien sijaan. Uskoa selviytymiskykyynsä. Kykyä pitää suunta selkeänä ja keskittyä olennaiseen. Nähdä vaihtoehtoja ja kykyä hyödyntää toisten osaamista. Rohkeutta pyytää ja antaa apua. Kykyä toimia järjestelmällisesti ja uskallusta tarttua toimeen epävarmuuden vallitessa. Rohkeutta kokeilla jotain ja korjata tarvittaessa. Hän ei jää tuleen makaamaan.

Hyvästä paineensietokyvystä, resilienssistä tai muutoskyvykkyydestä (rakkaalla lapsella on monta nimeä) on tullut elinehto niin työ- kuin yksityiselämässä. Harvalla meistä arki sujuu enää kuin Strömsössä (jos lie koskaan sujunutkaan), odotustemme ja suunnitelmiemme mukaan. Jatkuvista muutoksista ja uudistuksista on tullut uusi normi.

Mitä laajempi ja tasapainoisempi ”kykypakki” meillä on käytössämme yllättävissä tilanteissa, sitä korkeampi stressin ja epävarmuuden sietokyky meillä on. Ja sitä paremmin sopeudumme, palaudumme normaaliin – ja nousemme jopa sille kuululle nextille levelille. Tuottavuutemme ja tehokkuutemme laskevat, mutta vain hetkeksi.

Ja se hyvä puoli tässä on, että näitä muutoksissa tarvittavia mielen muskeleita voi kehittää olipa kyse yksilöstä, tiimistä tai organisaatiosta.

***

Maanantaina olin ensimmäistä kertaa uudessa paikassa harjoittelemassa. Sijainti edelleen keskustassa. Kulkuyhteydet hyvät. Lähestyttävyys ja näkyvyys parempi, katutasossa. Tilat valoisat, avarat ja korkeat. Pukuhuone isompi. Miehille oma. Toinen vessa. Erilaiset, mutta ehkä toimintaan kokonaisuudessaan paremmin sopivat, tarkoituksenmukaisemmat.

Meidän treenaajien paikat oli sijoitettu erilailla. Kaaressa suorien rivien sijaan. Ehkä vähän lähempänä toisiaan. Yksi palkki tilan keskellä. Ensimmäiset ajatukseni. Mitenkähän minä tai muut mahtuvat. Tuon palkin takaa ei oikein näe. Missähän vetäjä oikein on… Ei ihan odotusten mukainen.

Kiitos viimekesäisen resilienssiakkredoinnin kiinnitin huomioita omaan reaktiooni. Sanoin stop. Tämä tila on erilainen, näe mahdollisuudet. Valtava peiliseinä, josta näet liikkeet paremmin. Entistä helpompi nähdä vetäjän esimerkki. Samoin hän näkee paremmin, miten hyvin me onnistumme. Sopu sijaa antaa…

Ja tunti oli loistava. Tila toimi ja on parempi kuin aikaisempi. Onnittelin itseäni uusien polkujen rakentamisesta aivoihini.

Nostin myös hattua vetäjälle hänen positiivisesta asennoitumisestaan. Siitä, että hän näki muuton ennen kaikkea mahdollisuutena. Uskoi siihen, että pystyy löytämään paremmat tilat haasteellisista vaatimuksista huolimatta. Piti erilaisten vaihtoehtojen vilinässä selkeänä vision siitä, mitä halusi saavuttaa. Löysi erilaisia vaihtoehtoja ja näki potentiaalia tilasta, josta joku toinen olisi heittänyt kirveen kaivoon. Jakoi ja haki näkemyksiä sekä ideoita kollegaltaan. Jaksoi suunnitella. Etsi sinnikkäästi viikko viikon jälkeen tilaa sekä lopulta remontoi sen yhdessä ammattilaisten ja lähipiirinsä kanssa. Hoiti muuton tiukassa aikataulussa siten, että toiminta pysyi käynnissä koko ajan.

Palaute ensimmäiseltä päivältä. Tyytyväiset treenaajat. Ja tervetuloa toivotukset useilta kadunvarren asukkailta, ohikulkijoilta ja yrittäjiltä.

Olisiko aika sanoa muutokselle Tervetuloa? Ja alkaa treenata paineensietokykyä, resilienssiä kehittäviä taitoja.


Alkuperäisjulkaisu LinkedIn