Esihenkilö tai hankkeen vetäjä – oletko kiinnittänyt huomioita tapaasi toimia epämukaviksi ja haasteelliseksi kokemissasi tilanteissa? Arvostavasti sopivan jämäkkä saa arvostusta ja enemmän aikaan.

Hyvä asia on, että jämäkkyyttä voi oppia. Oppimaan pääset tunnistamalla nykyisen tapasi toimia. Mikä seuraavista tavoista kuvaa sinua?

1. Myötäilijä

Sanotko kyllä kollegasi tai esihenkilösi pyyntöön, vaikka haluaisit sanoa ei, koska sinulla olisi tärkeämpää tekemistä? Tai koska pelkäät omaa tai toisen reaktiota ja seurauksia. Välttelet hankaluuksia ja konflikteja. Sinusta tuntuu helpommalta myötäillä. Haluat miellyttää tai kuulua joukkoon ja pelkäät hylätyksi tulemista.

2. Välttelijä

Vältteletkö omien näkemysten tai tarpeiden esille tuomista toivoen, että ne tulisivat huomioiduksi muuten? Jätätkö puuttumatta huonoon käytökseen, tapaan toimia, alisuoriutumiseen tai jaksamisongelmaan ja toivot, että vaikenemalla ja ajan kuluessa tilanne korjautuu ilman puheeksi ottamista?

3. Hyökkääjä

Varmistatko omien toiveittesi ja tarpeidesi läpimenon esimerkiksi päätöstenteossa tai uutta toimintaa suunniteltaessa muiden näkemyksiä kuulematta tai arvostamatta?

4. Passiivis-aggressiivinen

Käytätkö kiertoilmaisuja tai ilmaiset tarpeesi peitellysti? Valitatko, nurisetko tai saatko itku-potkuraivarin jälkikäteen, kun kukaan ei kysynyt tarpeitasi etkä tullut niitä itse kertoneeksi tai niitä puolustaneeksi ja kun odotit, että toinen osaa lukea ne rivien välistä?

5. Manipuloija

Yritätkö saada tahtosi läpi herättämällä toisissa säälin tai syyllisyyden tunteita? Heittäydytkö uhrin tai marttyyrin asemaan, ja yrität sitä kautta saada toiset toimimaan puolestasi, antamaan periksi tai luopumaan jostain heille tärkeästä?

6. Arvostavasti jämäkkä

Vai hoidatko asiat ajallaan ja riippumatta siitä, miten epämukavalta tai vaikealta itsestä tuntuu tai miten paljon oma tai toisen reagointi huolettaa? Osaatko pitää puolesi toista loukkaamatta? Eli osaatko olla arvostavalla tavalla jämäkkä?

Tilanne- tai henkilösidonnaista vai luontaista kaikkien kanssa?

Jämäkkyyden puute tai ylijämäkkyytesi voi vaihdella tilanteesta, asiasta tai ihmisistä riippuen. Yhden tiimiläisesi kanssa jämäkkänä olo ei tuota haasteita, kun taas toisen kanssa se ei millään luonnistu. Tai omien tiimiläistesi kanssa se voi olla helppoa kun taas oman esihenkilön kanssa taas vaikeaa. Tai jyräät omat näkemyksesi läpi tiettyjen ihmisten kanssa ja toisten kanssa haet aina kompromissia

Vai onko sinun vaikea toimia jämäkästi aina, kun tilanne tuntuu epämukavalta tai haasteelliselta olipa toisella puolen kuka tahansa? Varmistatko aina omien näkemystesi läpimenon? Onko epäjämäkästä tai jyräävästä toiminnasta on tullut ajan myötä luontainen tapasi reagoida tilanteessa kuin tilanteessa kaikkien kanssa?

Haetko arvostusta ja aikaansaamista? – kehitä tunnetaitojasi ja ole sopivasti jämäkkä

Esihenkilönä tai hankkeiden vetäjänä on hyvä tiedostaa, miten toimit ja reagoit eri tilanteissa ja eri ihmisten kanssa sekä miten tapasi toimia vaikuttaa niin itseesi kuin muihin. Sillä koetaanko toimintasi sopivasti arvostavan jämäkäksi vai ei, on vaikutusta niin omaan kuin muiden jaksamiseen sekä aikaansaamiseen sekä ssaamaasi arvostukseen ja luottamukseen.

On myös hyvä tunnistaa, että jämäkkyyteesi vaikuttavat taitosi kohdata ja sietää epämukavia tunteita. Näistä enemmän seuraavissa postauksissa. Niitä odotellessa käy tutustumassa kollegani Virpin postauksiin tunnetaidoista

Sari LaitinenSari Laitinen

Sari Laitinen on sparraaja, coach ja valmentaja, joka auttaa onnistumaan omassa työssä ja ihmisten kanssa – yhteistyössä, johtamisessa, uudistuksissa ja muutoksissa. Ihmismielen toiminta, tunteet ja ajattelu ovat sydäntä lähellä. Sari haluaa auttaa jokaista kaivamaan itsestään parhaan esille hyödyntämällä aivotutkimuksen tuloksia – hän tekee työn ohella väitöskirjaa mindsetistä Aalto-yliopistossa työpsykologian ja johtamisen tutkimusryhmässä. Sari on sertifioitu Business Coach©, sosiaalisten ja tunnetaitojen ESCI (Emotional and Social Competences)-, resilienssi- ja tiimisynergiavalmentaja sekä KTM.

www.toimintakonsepti.fi

 

Jos tykkäsit tästä postauksesta, jaathan sitä eteenpäin, kiitos!