Olin toukokuun lopussa kuuntelemassa aivotutkija Katri Saarikiveä. Hän kertoi tutkimustuloksista, joiden mukaan hoitohenkilökunnan empatiataidot (kuva yllä) edistävät potilaiden paranemista. Kuvaa katsoessani mietin, että samat lainalaisuudet pätevät kaikissa arjen kohtaamisissa. Jokainen kohtaaminen jättää jäljen, joka mahdollistaa tai estää kohdattavan ja kohtaajan kehittymisen. Tavalla kohdata on valtava merkitys.

Näenkö kohtaamisen mahdollisuutena? Olenko oikeasti kiinnostunut toisesta ja hänen ajatuksistaan vaikka hän olisikin erilainen ja eri mieltä? Uskonko, että hänessä on potentiaalia paljon enempään kuin miltä päällepäin näyttää? Koenko, että voin oppia uutta joka kohtaamisessa? Vai haluanko äkkiä pois tilanteesta keinolla millä hyvänsä?

Viestinkö koko olemuksellani välittämistä, arvostusta ja läsnäoloa?  Kuulenko, mitä hän sanoo? Pystynkö vastaanottamaan sen, ja tarvittaessa tarkistamaan, että ymmärsin oikein? Kiteyttämään viestini helposti ymmärrettäväksi?  Osaanko asettua toisen asemaan ja olla ihminen ihmiselle?

Ja kun on sen aika, autanko pois kuopasta? Autanko prosessoimaan, oivaltamaan itse ja löytämään vaihtoehtoja ja ratkaisuja?  Tuenko ja kannustanko, rohkaisenko epämukavuusalueelle? Juhlistanko etenemistä ja onnistumista?

Wau, hän oikeasti oli kiinnostunut ja sai minut kokemaan, että olen maailman tärkein ihminen juuri sillä hetkellä.

Jätänkö jäljen, että välitän ja energisoin? Asetanko toisen keskiöön ja käytän ajan oleelliseen eli hänen kohtaamiseensa? Vai harhaileeko mieleni? Viekö tunteeni mennessään? Arvostelenko ja tuomitsenko? Latistanko? Kaivanko kuoppaa syvemmäksi? Viestin ettei sinusta ainakaan siihen ole, ei kannata yrittää, et tule onnistumaan ja etten ainakaan minä sinua auta? Jätänkö jäljen, ettet pahemmin kiinnostanut ja että keskityin vain itseeni ja omiin tarpeisiini.

***
Jokainen kohtaaminen on erilainen. Siinä piilee sen haaste ja hauskuus. Mikä toimii yhdellä kertaa, ei välttämättä toimi seuraavalla eikä toisen henkilön kanssa. Toisaalta kyseessä on taitolaji, jota voi opetella joka päivä! Tässä muutama vinkki alkuun:

  • Mieti, mikä sinulle on tärkeää ihmissuhteissa? Kun vastaat, kysy itseltäsi miksi tämä on tärkeää? Jatka Miksi-kysymystä kunnes pääset kiinni itsellesi tärkeisiin asioihin.
  • Tunnetko tapasi vuorovaikuttaa? Entä tiedätkö miten lähestyä toista? Tee suuntaa-antava testi.
  • Näe seuraava kohtaaminen mahdollisuutena oppia. Ole läsnä ja keskity 100 %:sti siihen mitä toinen sanoo ja viestii, tarkista oletko ymmärtänyt oikein ja vasta sen jälkeen mieti millaisia ajatuksia sinulle siitä tulee. Ja tilanteen jälkeen mieti mikä meni hyvin ja mitä voisit tehdä seuraavan kerran paremmin?

Tavoitteeni on, että koet olevasi maailman tärkein ihminen juuri sillä hetkellä!

Jokainen kohtaaminen jättää jäljen, hyvän tai huonon, hetkellisen, pidempi aikaisen tai pysyvän. Millaisen jäljen sinä haluat jättää?

Sari

PS. Tiesitkö, että Mielensärauhoittaja©-valmennus antaa eväitä mm. näiden taitojen kehittämiseen.